Dacă și voi abia așteptați să se facă primăvară (cum aștept eu), să vorbim despre oasele voastre și ce să faceți să le fie bine. În primul rând, să nu le rupeți alunecând pe ce-a mai rămas din zăpadă (nu vă lăsați păcăliți, fleoșcăiala asta e tare alunecoasă), dar cred că asta știți deja și trec mai departe. 3 idei bune și simple pentru oasele voastre, scurt și la obiect.
Stați la soare.
Acum că avem și soare, să-l folosim cum trebuie. Încercați să stați (măcar) 30 de minute la soare în fiecare zi pentru a vă încărca cu vitamina D. Nu merge așa repede ca-n filmele cu supereroi care își încarcă super-puterile, dar soarele este o sursă excelentă de “bine” pentru oase. Vitamina D mai are și alte beneficii, așa că rău n-are cum să fie, cât timp sunteți atenți să vă protejați pielea.
Beți apă suficientă.
Da, da, nu ridicați din sprâncene, tot nu intru pe zona de dermatologie, tot de oase vorbim, apa le ajută să-și mențină masa. Atunci când sunteți în stare de deshidratare cronică, oasele sunt afectate și-și pierd densitatea. Să nu ajungeți acolo, că nu-i bine, din multe motive.
Calciu pe pâine.
Sau fără pâine, cum vreți. Calciul este esențial și asta nu e vreun secret, dar nu strică să vă aduceți aminte. Este important să includeți în dietă produse lactate, pește (somon, sardine), migdale, nuci, curmale, broccolli sau alte alimente care au un conținut ridicat de calciu (Google vă ajută cu o listă completă din 2 clickuri).
Sunt sfaturi simple pe care le-ați auzit de o mie de ori de la nutriționiști, dermatologi, medici generaliști, uneori și de la mamele voastre, dar pe care puțini oameni le respectă, deși-s așa de cunoscute. Fiți și voi printre cei puțini.
Cu drag,
Dr. Gabriela Soare