Ciocurile pe coloana / osteofitele cervicale

Osteofitele cervicale sunt excrescente osoase ce apar pe oricare dintre cele sapte vertebre ale coloanei cervicale, ce se intinde de la baza craniului pana la baza gatului. Aceste osteofite sau ciocuri reprezinta un semn normal al imbatranirii si se pot asocia cu afectiuni ale coloanei vertebrale cum sunt: degenerarea discului intervertebral, osteoartrita, stenoza vertebrala. Ele nu reprezinta un motiv de ingrijorare, putand fi descoperite incidental radiologic,  daca nu determina durere sau semne neurologice, cum ar fi furnicaturi, amorteala sau slabiciune resimtite de la nivel cervical cu iradiere in umar, brat sau mana.

Formarea osteofitelor cervicale

Oasele se innoiesc constant, asa cum fac unghiile sau parul, dar tesuturile inflamate sau deteriorate pot influenta anormal cresterea osului in zona respectiva. Ca urmare a acestor influente anormale, osteofitele apar cand celule osoase noi sunt depuse in zone unde nu ar creste in mod normal. Formarea osteofitelor cervicale apare cand ligamentele si tendoanele din jurul oaselor si articulatiilor cervicale sunt deteriorate sau inflamate, proces ce apare in timp, odata cu uzura. Inflamarea sau deteriorarea tesuturilor ce duc la aparitia osteofitelor cervicale sunt cauzate de osteoartrita cervicala, cunoscuta si sub denumirea de spondiloza cervicala, o deteriorare a articulatiilor coloanei cervicale ce apare odata cu inaintarea in varsta.

Alte tipuri de artrite, leziuni traumatice locale sau postura deficitara pot duce, de asemenea, la formarea osteofitelor.

Simptomatologia osteofitelor cervicale

Osteofitele cervicale nu sunt dureroase ele insele, astfel multe persoane cu osteofitoza cervicala nu prezinta simptome.

Ele devin simptomatice daca osteofitele apasa pe radacinile nervoase cervicale, pe maduva spinarii, pe discuri intervertebrale sau pe vasele de sange din regiunea coloanei cervicale, putand prezenta o serie de simptome comune cu alte tipuri de patologii, necesitand un diagnostic precis pentru a trata simptomele:

  • Durere surda la nivelul gatului, la nivel cervical
  • Rigiditate a gatului – prin inflamarea gatului se poate resimti o mobilitate redusa, mai ales daca asociaza durere la mobilizare
  • Dureri de cap – cefaleea cefecogena poate sa apara in cazul in care un osteofit apasa pe una din radacinile unui nerv cervical ce iradiaza durerea in spatele sau in partea laterala a capului sau in spatele ochiului.
  • Dureri radiculare – durerea prin compresia radacinii nervoase poate radia de-a lungul caii nervoase de la gat in umar, brat si/sau mana. De cele mai multe ori este resimtita pe o parte, stanga sau dreapta, dar poate fi si pe ambele parti.
  • Probleme neurologice – amorteala sau furnicaturi in unul sau ambele brate, putand merge pana la maini. Poate sa apara si o slabiciune progresiva in membrul superior afectat.
  • Mielopatia – daca osteofitul patrunde in canalul medular si irita maduva spinarii, atunci pot aparea simptome neurologice suplimentare, cum ar fi probleme de echilibru si coordonare, dureri asemanatoare cu socurile resimtite la nivelul bratelor sau chiar picioarelor, accentuate de aplecarea corpului, slabiciuni sau amorteli sub nivelul gatului, eventual chiar pierderea controlului intestinal sau al vezicii urinare.
  • Disfagie – in cazuri rare persoanele afectate pot prezenta dificultati progresive la inghitire sau respiratie.

Diagnosticul osteofitozei cervicale

De cele mai multe ori osteofitele, indiferent de zona in care se gasesc, nu produc simptome. Este obisnuit ca oamenii sa aiba osteofite diagnosticate la investigatia radiologica sau RMN, fara ca acestea sa fie cauza durerii sau a altor simptome.

Adesea tratamentele nechirurgicale ale durerii la nivelul gatului pot incepe fara efectuarea unor teste diagnostice avansate, istoricul afectiunii si examenul clinic fiind suficient.

Daca simptomele persista sau se agraveaza, se pot utiliza teste pentru a determina daca osteofitele sunt sursa durerii:

  • Examinarea prin rezonanta magnetica (RMN) – ofera imagini detaliate ale tesuturilor si oaselor, este o investigatie neiradianta si tinde sa ofere mai multe informatii legate de deteriorarile partilor moi, cum ar fi discurile intervertebrale, comparativ cu razele X sau scanarile computer-tomograf.
  • Electromiografia (EMG) – este un studiu de conducere a nervilor ce testeaza activitatea electrica a nervilor si muschilor in brate. Acest test determina locul unde un nerv ar putea avea o problema, fiind util in cazul unor investigatii imagistice neconcludente.

Tratamentul spondilozei cervicale

Tratamentul osteofitelor simptomatice este preponderent nechirurgical si include:

  • Modificarea activitatii si posturii – in special pentru persoanele sedentare, cu munca de birou.
  • Kinetoterapie – ajuta la imbunatatirea rezistentei si flexibilitatii gatului, bazandu-se pe exercitii efectuate in centre specializate, dar si pe programe de exercitii pentru acasa.
  • Manipularea consta in ajustarea manuala a coloanei vertebrale pentru a reduce durerea si a creste flexibilitatea coloanei.
  • Masaj, acupunctura
  • Terapia termica – racirea sau incalzirea zonei gatului poate ajuta la reducerea durerii.
  • Terapia medicamentoasa – antiinflamatorii sau decontracturante musculare.

In cazuri rare osteofitele pot necesita tratament chirurgical, daca exista radiculopatie cervicala sau mielopatie ce continua sa progreseze in ciuda tratamentului conservator.

Sursa: catenapascupas.ro