Durerile in zona lombara la persoanele supraponderale

Asocierea dintre obezitate si durerea de spate este de mult timp subiect de discutie intre cercetatori. Pe de o parte sunt cei care considera ca mecanismul cauza-efect este stabilit clar: excesul de greutate determina o presiune crescuta la nivelul bazinului si a coloanei vertebrale, in special in zona lombara, declansand astfel durerea cronica de spate.

Pe cealalta parte, sunt cercetatorii care considera ca mecanica corpului este o explicatie mult prea simpla pentru o afectiune ce difera foarte mult de la o persoana la alta si chiar in aceeasi grupa de varsta, sex, tip de corp.

Din punct de vedere statistic, pare sa fie o legatura de necontestat intre greutate si durerea de spate. Exista numeroase cercetari publicate ce au demonstrat ca riscul de aparitie a durerii lombare creste odata cu indicele de masa corporala. Acestea au concluzionat ca persoanele cu un indice normal aveau cel mai mic risc, persoanele supraponderale au un risc moderat, in timp ce persoanele obeze prezinta cel mai mare risc de dezvoltare a durerilor. De asemenea, au demonstrat ca persoanele supraponderale si obeze erau mai predispuse la a avea nevoie de ingrijire medicala pentru a trata durerile de spate.

Un studiu efectuat in 2017 de catre cercetatorii de la Spitalul Universitar din Tokyo a ajuns la o concluzie similara. Ei au revizuit istoricul medical a 1152 de barbati, din 1986 pana in 2009, si au concluzionat ca indexul de masa corporala asociat cu procentul de grasime din organism corespunde direct cu riscul si rata de probleme la nivelul spatelui. 

Dar exista si cercetari ce arata ca legatura nu este atat de clara. Un studiu publicat tot in 2017 de catre Universitatea Cornell din Statele Unite ale Americii a urmarit sa evalueze ce tipuri de patologii de la nivelul spatelui sunt legate de obezitate. Ei au folosit Studiul National privind Cheltuielile Medicale din 2014, un studiu national al furnizorilor de servicii medicale, al angajatorilor si al persoanelor fizice, analizand in mod special 4 afectiuni frecvente: durerea lombara joasa, spondiloza (boala degenerativa a coloanei vertebrale), leziunea de disc intervertebral si durerile cervicale fara legatura cu spondiloza sau degradarea discala.

Ei au descoperit ca obezitatea, masurata prin indicele de masa corporala, grasime corporala si raportul sold-talie, este un predictor puternic pentru durerea lombara joasa si leziunea de disc intervertebral, dar nu si pentru celelalte afectiuni. Ce sugereaza acest studiu este ca, desi exista o legatura evidenta, exista probabil si alti factori pe langa mecanica corporala ce contribuie la aparitia acestor afectiuni. Daca nu ar fi fost asa, s-ar fi observat cresteri si a ratei de aparitie a spondilozei. Ce spun ei este ca o crestere a masei adipoase determina modificari metabolice ce au rol in declansarea durerilor de spate in aceeasi pondere ca greutatea.

Este posibil, de asemenea, ca greutatea sa fie factor ce complica o problema deja existenta la nivelul spatelui, conform concluziei unui studiu publicat in 2015 in Arhivele Medicale a Obezitatii, dupa revizuirea istoricului a 101 barbati cu locuri de munca similare. Ei au determinat ca obezitatea nu a exercitat o influenta directa asupra durerilor de spate, ci a grabit sau a agravat tulburari de baza, precum hernierea discului intervertebral sau artroza vertebrala. In ceea ce priveste biomecanica, obezitatea determina distribuirea anormala a greutatii corporale, astfel accentuand uzura deja existenta la nivelul coloanei vertebrale.

Afectiuni ale spatelui afectate de obezitate

Chiar daca obezitatea este cauza sau factor contributor la durerile de spate, este clar ca excesul de greutate nu influenteaza pozitiv. Ca structura ce asigura suportul corpului si influenteaza miscarea, spatele are o curbura ce este eficienta in pozitia neutra.  Persoanele obeze au o greutate excedentara in regiunea de mijloc a corpului, ceea ce determina o modificare de pozitie a pelvisului catre anterior, iar secundar si o incurbare a coloanei in aceeasi directie. Aceasta pozitie se numeste hiperlordoza, exercitand presiuni anormale asupra musculaturii spatelui care este fortata sa suporte greutatea. Exercitiile destinate intaririi muschilor abdominali inferiori pot contribui la contracararea acestui efect si readucerea bazinului intr-o pozitie neutra. Dar cel mai important element in ameliorarea tensiunilor la nivelul spatelui si coloanei vertebrale este scaderea in greutate.

Obezitatea, prin afectarea biomecanicii corpului, este implicata in agravarea herniei de disc, avand rol atat in debutul cat si in durata afectiunii. Simptomele includ sciatalgia si durerile radiculare lombare. Persoanele obeze sunt mai predispuse la necesitatea unei interventii chirurgicale pentru tratamentul herniei de disc comparativ cu cele cu greutate normala. 

Artroza vertebrala este o afectiune de asemenea agravata si accelerata de obezitate. In timp ce excesul de greutate determina alinierea necorespunzatoare a articulatiilor vertebrale, tesutul adipos din corp poate afecta modificarile degenerative vertebrale, creand o inflamatie persistenta localizata in si in jurul zonei afectate.

Daca sunteti supraponderali sau obezi, este posibil ca greutatea suplimentara pe care o purtati sa produca o presiune excesiva asupra spatelui si coloanei vertebrale, dar nu inseamna ca aceasta este singura cauza. Pierderea a doar 10% din greutatea corporala amelioreaza durerile si afectiunile spatelui.

Sursa: catenapascupas.ro