Obiceiuri sanatoase pentru oasele celui mic

Oasele copiilor cresc continuu in cursul copilariei, cu cel mai rapid ritm la copilul mic si la pubertate. Oasele lor devin tot mai mari si puternice, pana ating ceea ce se numeste „masa osoasa de varf”, de obicei in jurul varstei de 18-25 de ani. Construirea unor oase puternice in cursul copilariei va asigura protectia impotriva osteoporozei mai tarziu in viata.

Genele noastre decid dimensiunea si forta potentiala a scheletului nostru, dar modul in care ne traim viata poate determina cantitatea de os stocata in timpul copilariei si cum o pastram ulterior in cursul vietii. Copiii pot construi oase puternice prin exercitii fizice si printr-o dieta echilibrata, bogata in calciu.

Exercitiul fizic

Activitatea fizica este foarte importanta in mentinerea puternica a oaselor copiilor, iar o copilarie activa va ajuta la construirea unor oase puternice si va preveni dezvoltarea osteoporozei la varste mai inaintate.

Copiii care inca nu merg trebuie incurajati sa se joace activ pe podea. Copiii care merg ar trebui sa fie activi cel putin 3 ore in cursul unei zile, cu activitati ce trebuie sa contina si exercitii de intarire osoasa, cum sunt cataratul si sariturile.

Copiii cu varste intre 5 si 18 ani au nevoie de cel putin o ora de activitate fizica pe zi. Este foarte important sa nu lasati copiii sa fie sedentari perioade lungi, astfel este recomandat sa limitati timpul petrecut de acestia in fata televizorului sau a calculatorului.

5 sporturi ce ajuta la intarirea oaselor:

  • Sporturile de echipa – cum sunt fotbalul, baschetul si voleiul – reprezinta o modalitate excelenta de a face copiii sa fie implicati in sport de la o varsta mica.
  • Sariturile simple sau saritul corzii este folositor copiilor si adultilor tineri, deoarece asigura forte de impact asupra oaselor. Este recomandat a se efectua pana la 50 de sarituri pe zi sau cel putin 5 minute de sarit coarda.
  • Alergatul este un exercitiu excelent si o modalitate foarte buna de a construi masa osoasa in sold si la nivelul coloanei vertebrale la tineri.
  • Tenisul si badminton-ul sunt alte sporturi de impact, placute, ce asigura cresterea densitatii osoase.
  • Dansul sau clasele de aerobic sunt de asemenea modalitati amuzante de a spori sanatatea oaselor.

Dieta

Pentru a fi sanatoase si puternice, oasele au nevoie de alimente din toate grupele principale. Alimentele si bauturile consumate sunt foarte importante pentru a asigura un schelet puternic.

Incercati sa asigurati mese care sa includa:

  • Fructe si legume – cel putin 5 portii pe zi;
  • Carbohidrati precum painea, cartofii, pastele, cerealele;
  • Lapte, produse lactate sau alte surse naturale de calciu;
  • Proteine – carne, peste, legume, nuci si seminte;
  • O cantitate mare de apa sau alte bauturi sanatoase.

Doi nutrienti sunt deosebit de importanti pentru construirea unor oase puternice si sanatoase: calciul si vitamina D.

Calciul – are importanta vitala in pubertate, cand cresterea osoasa are cel mai mare ritm. Fetele ating pubertatea intre varsta de 11 si 15 ani, in timp ce baietii intre 12 si 16 ani. Studiile arata ca majoritatea copiilor ajunsi la aceasta varsta nu au un aport suficient de calciu.

Surse alimentare de calciu sunt produsele lactate (lapte, branza, iaurt), dar si conservele de sardine (ce contin oase), legumele verzi, mazarea, smochinele uscate, nucile, semintele, precum si alimentele fortificate cu calciu, cum sunt laptele de soia si cel de migdale.

Vitamina D este importanta deoarece ajuta corpul sa absoarba calciul. Pielea noastra produce vitamina D atunci cand este expusa la soare in lunile de vara. Pentru a produce vitamina D, pielea trebuie expusa direct la soare, adica fara a fi acoperita de haine sau creme de protectie. Insa pielea copilului nu trebuie sa se roseasca sau sa inceapa sa se arda, iar copiii sub varsta de 6 luni nu trebuie expusi direct la soare.

Pentru a asigura un nivel suficient de vitamina D, este recomandata suplimentarea cu aceasta vitamina, astfel este indicat sa va adresati medicului pediatru.

Exista cateva surse alimentare de vitamina D, acestea incluzand pestele gras, ouale si alimentele fortificate cu vitamina D, cum sunt unele cereale pentru micul dejun.

Tulburarile alimentare afecteaza persoanele de toate varstele, atat barbati, cat si femei, insa fetele si femeile sunt mai predispuse la a dezvolta o tulburare alimentara, in special in timpul adolescentei. Oasele adolescentilor sunt in continua crestere si intarire, astfel tulburarile de alimentatie, cum este anorexia, pot afecta dezvoltarea osoasa.

O greutate corporala scazuta poate scadea nivelul de estrogen, ceea ce poate reduce rezistenta osoasa. Alimentatia deficitara si o putere musculara redusa pot afecta si ele rezistenta osoasa. Daca copilul dumneavoastra adolescent are anorexie sau o alta tulburare alimentara, este foarte important sa primiti din timp ajutorul medicului.

Sursa: catenapascupas.ro