Odată cu lalelele și primele raze hotărâte de soare, am văzut și primii alergători în parc. Dacă și voi sunteți printre cei care și-au făcut deja curaj să ia asfaltul la picior, iată câteva sfaturi care să vă ajute să aveți grijă de genunchii voștri, că aveți o singură pereche în dotare.

Mă uit adesea la alergătorii din parc și mulți dintre ei par mai atenți la telefonul care le arată viteza și kilometri decât la felul în care calcă și la cât de tare își forțează genunchii. Gândiți-vă că genunchii sunt ca o “pernă” care preia șocul impactului cu asfaltul. În același timp, sunt un arc care vă propulsează mai departe, încă un pas și încă un kilometru. Fiți atenți la ei și ascultați când vă avertizează, chiar și cu cea mai mică durere, că e momentul să vă opriți și să le dați timp de odihnă și recuperare.

Dar ca să nu ajungeți acolo, nu uitați să:

Faceți încălzirea fără grabă

Mușchii bine încălziți susțin mai bine genunchii, diminuează socul impactului și reduc riscul să vă treziți că abia mai puteți face 3 pași după ce ați terminat cu succes prima alergare a anului.

Alternați alergatul cu mersul

Nu vreau să intervin eu peste antrenamentele voastre, dar lăsați-le genunchilor voștri câte o pauză din când în când, alternând mersul cu alergatul. Nu le e ușor nici lor, cum nu vă este nici vouă.

Răbdare și echipament bun

Nu începeți cu adidași care nu sunt speciali de alergare sau care nu au susținere bună în talpă, oricât ar fi de tentant un echipament mai ieftin la început, până treceți la nivelul următor. Asta și pentru că, în ortopedie, se întâmplă des ca răul deja făcut să nu se mai poată desface. Dacă primele luni de alergare vă afectează genunchii, vă veți chinui cu ei și mai departe, la primele sute sau mii de kilometri.

Știți voi vorba aceea cu prevenția care e mai bună ca tratamentul, n-a ajuns așa cunoscută degeaba. Spor la alergare și grijă la genunchi!

Cu drag,

Dr. Gabriela Soare