Tasarile vertebrale – cauze si tratament

Definitie si informatii generale

Coloana vertebrala este formata dintr-o serie de oase puternice, numite vertebre, in numar de 33. Ea este impartita in mai multe segmente: cervical, toracal, lombar si sacro-coccigian. O vertebra este formata dintr-un bloc osos numit corp vertebral, situat anterior si care este atasat la partea posterioara, inelara, formata din mai multe segmente.  Tasarea vertebrala este definita prin prabusirea corpului vertebral.

Tasarea vertebrala poate avea loc la orice nivel al coloanei vertebrale, dar cel mai frecvent afectate sunt vertebrele toracale 11 si 12, precum si prima vertebra lombara. Deoarece aceste fracturi au loc in cele mai multe cazuri in partea anterioara corpului, ele nu afecteaza stabilitatea coloanei vertebrale si sunt considerate leziuni benigne, ce se vindeca fara complicatii.

Cauze ale tasarilor vertebrale

Cea mai frecventa cauza a tasarilor vertebrale este osteoporoza, dar poate fi intalnita si in traumatisme (caderi) sau in afectiuni ce slabesc structura osoasa (tumori).Osteoporoza este o afectiune ce slabeste structura osoasa. Pe masura ce rezistenta osului scade, acesta devine tot mai susceptibil la fracturi, in aceste cazuri putand aparea o tasare fara un traumatism evident, chiar in timpul desfasurarii activitatilor zilnice.Pacientii cu cel mai are risc de dezvoltare a unei astfel de tasari sunt femeile la menopauza sau pacientii aflati in tratament de lunga durata cu cortico-steroizi.

Aceste fracturi asociaza deficiente semnificative de performanta fizica, functionala si psihosociala.

Simptome  ale tasarilor vertebrale

Cel mai frecvent simptom este durerea de spate. Aceasta poate avea un debut brusc, sever sau se poate instala lent. In fracturile determinate de traumatisme cauzele si momentul instalarii este clar, dar in fracturile osteoporotice debutul poate fi insidios, astfel incat momentul producerii fracturii sa nu poata fi determinat.

Tasarile osteoporotice pot fi sarace in simptome initial. Acesti pacienti pot avea tasari multiple nedureroase, iar ceea ce observa este o incurbare a coloanei vertebrale, o cifoza. Aceasta se produce in timp, pe masura ce vertebrele se taseaza in partea din fata, partea din spate a lor ramane normala, determinand astfel o incurbare catre anterior. De asemenea, acesti pacienti vor observa si o scadere in inaltime datorata scaderii inaltimii corpurilor vertebrale.Durerea, cand apare, poate fi accentuata de statul in picioare sau mersul,  si scade in momentul in care pacientii se intind.

Pacientii mai pot observa o scadere a mobilitatii la nivelul coloanei – nu se mai pot apleca sau rasuci.

Rar pot aparea manifestari neurologice.

Tasarea vertebrala – tratament

Acesta presupune tratamentul durerii, scaderea activitatii si utilizarea ortezelor pentru coloana vertebrala sau a corsetelor, precum si a dispozitivelor de ajutor la mers (baston, carje, etc).

Scaderea activitatii fizice presupune limitarea activitatilor obisnuite – nu se efectueaza exercitii fizice, nu se ridica obiecte grele. Pentru pacientii varstnici, osteoporotici, este posibil sa fie necesar chiar repausul la pat.

Rareori necesar, totusi se pot folosi si metode chirurgicale, minim-invazive, de fixare a corpului vertebral, numite vertebroplastie si kyphoplastie.

  • Vertebroplastia presupune introducerea unui ciment in corpul vertebral tasat, stabilizandu-l si astfel, facandu-l capabil sa sustina greutatea exercitata asupra lui.
  • Kyphoplastia este indicata in cazuri recente, pana la 8 saptamani de la producerea fracturii, si presupune restaurarea inaltimii corpului vertebral prin introducerea unui balon ce se expandeaza si se umple cu ciment, restabilind astfel inaltimea corpului vertebral.
  • Chirurgia spinala este indicata doar in cazurile de tasari instabile recente, eventual posttraumatice, ce au antrenat o pierdere de peste 50% din inaltimea corpului vertebral, putand asocia astfel leziuni neurologice severe.

O tasare vertebrala necesita pana la 3 luni pentru a se vindeca complet. Urmarirea vindecarii se face prin radiografii seriate, la fiecare 6 saptamani in aceste 3 luni.

Sursa: catenapascupas.ro