Uzura cartilajelor – cum o evitam
Cartilajul este un tesut conjunctiv de sustinere raspandit in corpul nostru, fiind gasit in special in articulatii, unde acopera capetele osoase.
Cu toate ca este un material rezistent si flexibil, este relativ usor de deteriorat, persoanele cu leziuni de cartilaj prezentand dureri articulare, rigiditate, zgomote articulare si inflamatie la nivelul articulatiei, sub forma maririi de volum a articulatiei.
Simptomele degradarii cartilajului articular includ
Dar care sunt principalele cauze ale degradarii cartilaginoase si cum le putem preveni?
• Traumatismele – ranirea suprafetei cartilaginoase intr-un eveniment traumatic brusc poate determina aparitia unei vulnerabilitati in suprafata cartilaginoasa ce se poate rupe mai usor, chiar si atunci cand este supusa unor forte normale. In aceste cazuri terapiile biologice, cum sunt PRP-ul si celulele stem pot fi o solutie.
• Traumatismele repetate – sportivii au un risc mai mare de a suferi leziuni cartilaginoase prin traumatisme mici si repetate in timpul activitatilor fizice. Alergatul si sporturile de impact pot favoriza aparitia leziunilor de cartilaj. In aceste cazuri, trecerea de la un sport cu impact mare, cum este alergatul, la o activitate cu impact mediu sau scazut, cum este mersul pe jos sau cu bicicleta, poate avea un efect benefic si sa ajute la prevenirea deteriorarilor suplimentare cartilaginoase.
• Instabilitatea articulara – ligamentele au rolul de a conferi stabilitate articulatiei. Cand apare o leziune ligamentara, acea articulatie are tendinta de a face miscari mai mari sau anormale, ceea ce va determina uzura cartilajului. Semnele instabilitatii articulare sunt durerea, inflamatia articulatiei dupa activitati fizice, sau chiar senzatia de instabilitate a articulatiei. Intarirea stabilitatii articulare se poate face prin cresterea masei musculare in cazul leziunilor partiale ligamentare sau poate fi necesara interventia chirurgicala in leziunile complete, cum este cazul leziunii de ligament incrucisat anterior de la nivelul genunchiului, una din cele mai frecvente leziuni ligamentare si cauza de instabilitate.
• Anomaliile de aliniere si biomecanice pot determina uzura cartilaginoasa mai rapida in anumite articulatii. Pentru tratarea si prevenirea acestora este posibil sa fie necesara o interventie chirurgicala.
• Lipsa miscarii – articulatiile au nevoie de miscare pentru a fi sanatoase, perioadele lungi de inactivitate sau imobilitate crescand riscul degradarii articulare.
• Obezitatea din punct de vedere mecanic – persoanele obeze au un risc mai mare de a dezvolta leziuni cartilaginoase comparativ cu o persoana cu greutate normala strict din punct de vedere al presiunilor crescute la care este supusa articulatia constant. Astfel, este imperios necesara mentinerea unei greutati normale pentru a ne mentine sanatatea articulara.
• Obezitatea din punct de vedere biochimic. Sindromul metabolic este o afectiune caracterizata prin asocierea obezitatii cu hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat. Acest sindrom destabilizeaza matricea cartilaginoasa determinand aparitia leziunilor. Solutia consta nu doar in scaderea in greutate ci si in reducerea consumului de zaharuri si carbohidrati.
• Varsta – incidenta degradarilor articulare creste odata cu varsta datorita imbatranirii structurilor articulare. Din pacate, aici nu putem interveni.
Sursa: catenapascupas.ro