Vitamina D – rol esential in sanatatea organismului
Vitamina D est o componenta esentiala in dezvoltarea sistemului musculo-scheletal, intretinand buna functionare a acestuia. Dr. Gabriela Soare, medic specialist ortopedie si traumatologie la Clinica Coloana Medicala din Bucuresti, ne vorbeste despre beneficiile vitaminei D pentru organism.
“Un nivel adecvat de vitamina D asigura: o densitate osoasa mai buna, o functie neuro-musculara corecta, importanta in prevenirea si controlul caderilor si dezechilibrelor, precum si o functie sportiva mai buna. Vitamina D este implicata si in vindecarea fracturilor odata ce acestea s-au produs. S-a demonstrat prezenta formei active de vitamina D la nivelul focarului de fractura; o fractura noua consuma vitamina D, ceea ce inseamna ca avem nevoie de suplimentarea acestei vitamine”, precizeaza dr. Gabriela Soare in interviul acordat echipei SensoTV.
Un nivel scazut de vitamina D in organism se poate traduce prin imbolnaviri sau infectii care se repeta des, dureri musculare si/ sau osoase fara o cauza aparenta, dureri de spate, caderea parului, si chiar depresie. Toate aceste simptome pot semnifica o deficienta de vitamina D in organism si de aceea trebuie sa ne adresam medicului. De asemenea, boli ca rahatismul (la copii), osteomalacia (la adulti) si osteoporoza (la varste inaintate si in general, la femei, dupa menopauza) sunt cauzate de valori scazute ale vitaminei D in organism.
Controlul valorii vitaminei D se realizeaza printr-o analiza uzuala de sange, la recomandarea medicului de familie. Este vorba despre asa numita analiza 25 hidroxivitamina D, ale carei valori normale se incadreaza intre 20 – 50 ng/ ml; intre 12 – 20 ng/ ml vorbim despre insuficienta de vitamina D; iar sub 12 ng/ ml – deficienta.
Pentru a sintetiza in mod natural vitamina D, avem nevoie de expunere la soare cel putin 15 minute pe zi, fara protectie solara. Desigur, dimineata, cand razele nu prezinta risc pentru imbolnavirea pielii! Si din alimentatie ne putem asigura aportul de vitamina D, din pestele gras – somon, macrou, din galbenusul de ou, branzeturi, ficatul de vita si chiar din sucuri naturale imbogatite cu vitamina D asa cum este sucul de portocale…
Dar atunci cand sursele naturale de vitamina D nu sunt suficiente, este esentiala suplimentarea dozata, la recomandarea medicului, pentru a evita simptome care afecteaza calitatea vietii si boli grave pe termen lung.
Realizator: Elena Buhus
Operator imagine : Silviu Crangureanu
Editor montaj : Stanislav Pescu
Sursa: sensosanatate.ro